Peletni sistem Tulikivi Green P10

Nekateri modeli Tulikivi kaminskih peči omogočajo uporabo lesenih peletov za kurjenje, in sicer se obstoječa rešetka v kurišču enostavno zamenja s priloženo rešetko za pelete, namesti pa se posebni zadrževalnik, ki preprečuje peletom padanje iz kurišča. V nastali zadrževalni prostor se skladno z navodili za uporabo nasuje večja količina paletov, nanje se postavi nekaj gorilnih kock, ki pri prižigu gorijo od zgoraj navzdol. Gorečim peletom potem ni več dovoljeno dodajati (dosuti) novih. Spodnji tleči peleti namreč po zasutju z novimi še vedno sproščajo gorilne pline, zaradi nezmožnosti odvajanja le-teh (saj jih ovira nasutje novih paletov) pa lahko pride do eksplozije v kurišču. 

S peleti v Tulikivi kaminski peči načeloma ne boste dosegli takšne temparature kot s poleni. Izkoristek peči je pri uporabi peletov 10-20% nižji. Peleti torej bolj služijo ustvarjanju ambientalnega razpoloženja, kadar želite le-to doseči v zelo kratkem času. Za resnično sijočo toploto priporočamo uporabo polen. Lahko pa dosežete dokaj dobre razultate, če npr. kaminsko peč prvi dan segrejete na drva, naslednji dan pa uporabite pelete. Pri tem bodite pozorni, da je rešetka kurišča v primeru uporabe pelet dobro očiščena in da se je peč že shladila do mlačnega - toliko, da lahko npr. roko brez težav položite v notranjo steno kurišča. Takoj, ko peleti pogorijo, je možno (in pri velikih modelih od 2 ton dalje) tudi potrebno uporabiti polena za dokončanje cikla dnevnega kurjenja ter doseganje optimalne toplote kaminske peči. 

Zasnova kaminske peči je že v osnovi drugačna od zasnove peči na pelete. Kaminske peči so s kuriščem namesko prilagojene kurjenju na drva, pelet pa ostajajo kot alternativni in pomožni vir. Peč na pelete je po drugi strani specialno grelno telo za uporabo lesnih peletov (temu so prilagojeni izkoristki, oblika kurišča, razvod zračnih kanalov), medtem ko ima kaminska peč zopet svojo zasnovo, ki je prilagojena načinu gorenja polen in je zato specialno grelno telo za kurjenje drv ter univerzalno v smislu, da lahko uporabimo tudi alternativno kurivo - pelete. 

Poleg tega, kadar kurite na pelete, jih lahko na enkratni cikel kurjenja nasujete le 1x, medtem ko polena odmerjate po potrebi in po občutku, pač glede na njihovo debelino, gostoto,suhost, gorljivost, itd. dokler pač ne doseže želene temparature. Tudi, če ste morda pelete in drva pred tehtanjem stehtali, je lahko že navidezna majhna razlika v gostoti ali debelini polena tista, ki bo vplivala na različne rezultate. Kamnita obloga kaminske peči potrebuje namreč svoj čas za segrevanje, in je zato razlika, kakšna vročina se ustvari v kurišču, koliko časa traja in kako burno gori ogenj (ter koliko toplote gre pri tem v dimnik). 

Primerjave kurjenja v kaminski peči med peleti in poleni je sicer zelo nehvaležna naloga, saj toploto, ki jo ustvari eno ali drugo kurivo vpliva ogromno dejavnikov, pri čemer nekateri brez podobnih laboratorijskih analiz tako na hitro v domačem okolju sploh ne moremo ugotoviti.